Zolderrenovatie: Het slim benutten van ongebruikte ruimte.

Een zolder is vaak een vergeten ruimte in huis, waar oude spullen en herinneringen zich opstapelen. Met een zolderrenovatie kun je deze ongebruikte ruimte omtoveren tot een functionele en waardevolle toevoeging aan je huis. Of je nu behoefte hebt aan extra kamers op zolder te maken zoals slaapkamers, een studeerkamer, een speelkamer voor de kinderen of een thuiskantoor, een zolderrenovatie biedt eindeloze mogelijkheden.

Verlichting is een belangrijk aspect bij een zolderrenovatie. Zolders hebben vaak beperkte toegang tot natuurlijk licht, dus het is essentieel om goed doordachte verlichtingsoplossingen te implementeren. Overweeg het gebruik van inbouwspots, hanglampen of wandlampen om de ruimte helder en uitnodigend te maken. Daarnaast kun je overwegen om dakramen of dakkapellen te installeren om natuurlijk licht binnen te laten en de zolder een ruimtelijker gevoel te geven.

Als je van plan bent om de zolder te gebruiken als werkruimte, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende stopcontacten en bekabeling voor elektronische apparatuur. Een goed georganiseerde werkplek kan je productiviteit verhogen en het gemakkelijker maken om te focussen op je taken. Een zolderrenovatie biedt niet alleen extra ruimte en functionaliteit, maar kan ook de waarde van je huis verhogen. Een goed uitgevoerde zoldertransformatie kan een belangrijke troef zijn bij de verkoop van je woning.

Het project start meestal met het isoleren van jouw zolder. Wij nemen heel het project op ons van A tot Z zodat je zorgeloos geholpen wordt. Chapewerken, isolatie, bezettingswerken, gyprocwerken en tegelwerken met een geïntegreerde badkamer op maat, apart toilet en airco’s? Enkel een slaapzolder maken of had je iets anders in gedachten?

Bij het ontwerpen van de indeling van de zolder is het belangrijk om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Overweeg het toevoegen van ingebouwde kasten of opbergoplossingen om de ruimte georganiseerd en opgeruimd te houden. Als je een extra slaapkamer wilt creëren, kun je overwegen om een en-suite badkamer toe te voegen voor extra gemak en functionaliteit.

Bij het plannen van een zolderrenovatie is het belangrijk om eerst de structuur van de zolder te beoordelen. Zorg ervoor dat de vloer stevig genoeg is om het beoogde gebruik te ondersteunen. Afhankelijk van de huidige indeling en hoogte van de zolder, kan het nodig zijn om aanpassingen te doen, zoals het versterken van de vloerbalken of het toevoegen van dakraamramen voor natuurlijk licht en ventilatie.

Wat is de prijs om de zolder laten isoleren en is er een isolatie premie?

De prijs voor een totale zolderrenovatie hangt af van verschillende factoren die wij ter plaatse bespreken. Het isoleren van je zolder biedt niet alleen aanzienlijke besparingen op energiekosten, maar verhoogt ook het comfort in je woning. Daarnaast kun je de kosten van isolatiewerken verminderen door gebruik te maken van diverse premies en financiële voordelen. Een goede isolatie is ook essentieel bij een zolderrenovatie. Door het isoleren van de wanden, het dak en de vloer kun je het comfortniveau verhogen en de energie-efficiëntie van je huis verbeteren. Dit helpt om de temperatuur op de zolder te reguleren en geluidsoverdracht van en naar andere kamers te verminderen. Ben je op zoek naar een samenvatting van de premies voor zolderisolatie in 2024, inclusief de bedragen en voorwaarden?

Mijn VerbouwPremie

Je kunt de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor zowel renovatie als energiebesparende maatregelen. In principe komt elke eigenaar en investeerder in aanmerking, op voorwaarde dat het gebouw minstens 15 jaar oud is. De oudere energie- en renovatiepremies van Fluvius zijn nu opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. De Mijn VerbouwPremie voor zolderisolatie en -renovatie bedraagt maximaal +/- 35 – 50% van de totale factuur. Hoeveel je precies ontvangt, is afhankelijk van het gebouw en binnen welke inkomenscategorie je past.
Belangrijke voorwaarden voor het verkrijgen van de Mijn VerbouwPremie voor zolderisolatie en -renovatie zijn onder andere het inschakelen van een erkend vakman. Elke eigenaar en andere investeerder die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning of ander gebouw isoleert, eventueel in combinatie met asbestverwijdering, komt in aanmerking voor deze premie. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden zoals het gebouw, Overige werkzaamheden, het factuur en de isolatiewaarde

Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot € 4.750)

Wanneer je de isolatie van je zolder (via zoldervloer- of dakisolatie) combineert met ten minste 2 andere energiebesparende maatregelen, kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Deze bonus wordt toegekend aan personen die binnen een periode van 5 jaar voor minstens 3 renovatiewerken de Mijn VerbouwPremie aanvragen.

EPC-labelpremie (€ 2.500 tot € 5.000)

Indien je energiebesparende werken laat uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021, kom je ook in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Om deze premie te verkrijgen, dien je na de renovatie een hoger energielabel op je EPC-attest te behalen dan voor de werkzaamheden zijn uitgevoerd. De premiebedragen variëren tussen € 2.500 en € 5.000.

Verlaagd btw-tarief voor zoldervloerisolatie (6% i.p.v. 21%)

Indien je woning ouder is dan 10 jaar en je deze hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning gebruikt, kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% bij het isoleren van je zolder. Dit geldt zowel voor de arbeidskosten van de isolatiespecialist als voor de gebruikte isolatiematerialen. Hoe kun je profiteren van het verlaagde btw-tarief? Je dient de werkzaamheden te laten uitvoeren en factureren door een erkende isolatiespecialist, wat sowieso de beste keuze is. Naast op maat gemaakt advies over de uit te voeren werken, voorzien wij je graag van informatie over alle mogelijke premies voor de isolatie van je zolder. Bovendien zorgen wij voor een correcte uitvoering van de isolatiewerken met uitsluitend hoogwaardige materialen. Op deze manier bespaar je optimaal op je energiefactuur en geniet je van een verbeterd wooncomfort.

Wens je meer info voor jouw totale zolderrenovatie?

Voor meer informatie of een offerte op maat, kan je ons vrijblijvend contacteren.
Bekijk alvast hieronder enkele geselecteerde realisaties.
Wij zijn gevestigd in Walem, (Mechelen) in de provincie Antwerpen nabij Leuven / Vlaams-Brabant maar werken over heel België.

Contacteer ons